- Господин Узунов, кои са първите задачи, с които ще се заемете като директор на Басейнова дирекция Източнобеломорски район“? - Работата на басейновите дирекции е

...
- Господин Узунов, кои са първите задачи, с които ще се заемете като директор на Басейнова дирекция Източнобеломорски район“?
- Работата на басейновите дирекции е
Коментари Харесай

Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция в Пловдив: Спеш...

- Господин Узунов, кои са първите задачи, с които ще се заемете като директор на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски район “?

- Работата на басейновите дирекции е в доста посоки и в огромен мащаб. При встъпването си в служба обрисувах няколко целта, по които работим с екипа ми сега, само че редом действаме и по останалите си отговорности. Смятам, че е от извънредно значение да засиля превантивния надзор на положението и дейностите във водните обекти. Като специалист правя оценка значимостта на последващия надзор във връзка с това дали се извършват съответните наставления, както и изискванията в издадените разрешителни.

Успоредно с това ще подхваща дейности за смяна на организацията при издаването на разрешителни за наваксване на изоставането. Сред задачите ми е да осигуря още един специалист хидроинженер или хидрогеолог, за което сега тече конкурс.

- Като чиновник на дирекцията през годините познавате в елементи слабостите и грешките в работата й. Кои от тях имате сили да поправите?

- Слабостите се дължат по-скоро на неверни или неточни инструкции през годините. Затова считам, че в основата е координацията с Министерство на околната среда и водите и сътрудниците от другите басейнови дирекции. След встъпването ми в служба се стремя да отговоря на упованията на екипа си, да работим дружно, да давам препоръки и насоки на специалистите и началниците на отдели и дирекции.

- Бизнесът дава сигнали, че е притеснен при взаимодействията си с Басейнова дирекция в Пловдив. Говори се, че документи и разрешителни се бавят, а това основава риск от нерегламентирани връзки сред вложителите и дирекцията. По информация на " Марица " сега се обработват заявки още от 2019 г.  Вярно ли е?

- Предприел съм незабавни ограничения за компенсиране на закъснението при забавените преписки. Закъсненията са главно при продължение на разрешителни по Закона за водите, а не при издаване на нови. Налага се бързо да се оправим с изоставанията, само че в това време постъпващите заявки за издаване, продължение и промени на разрешителни са над 1000 на година.

- Смениха се много директори, но проблемите не се решават, а се задълбочават. Възможно ли е те да идват не от ръководството, а от експертите?

- По-скоро не. Аз познавам екипа си, работил съм с тези хора и знам, че са с висока експертиза. Разбира се, постоянно факторът „ мотивация на специалистите “ би трябвало да се взема под внимание. Численият състав е дребен за територията на Дирекцията, както и за огромния размер работа, в това число броят преписки, които би трябвало да се обработват. И при нас обстановката е като на доста други места - има текучество на фрагменти, заплащането не е атрактивно, а университетите не създават нужните експерти в региона на водите - ВиК, хидромелиоративно строителство, хидротехническо строителство и хидрогеология.

- Не е ли в ръцете на  МОСВ решаването на този кадрови проблем? Има идея експерти от недотам натоварени дирекции, като тази в Благоевград да вземем за пример, да бъдат командировани в пловдивската. Как гледате на сходно решение?

- Не съм сигурен дали това ще докара до бързо решение на казуса, защото всяка басейнова дирекция има отговорности и натоварване, има и своите характерни характерности на региона за ръководство. В момента са подхванати всички вероятни дейности за понижаване на забавянето при процедурите по позволителен режим. Прехвърлени са щатни бройки от други дирекции и отдели, с цел да може да се наваксат темповете при обработката на заявки по позволителен режим. В момента тече конкурс за специалист в отдел „ Разрешителни и регистри “. Разбира се, резултат може да се чака след не по-малко от 4-5 месеца.

- От думи на предходния шеф Георги Велев разбираме, че е напреднала процедурата по основаване на санитарно-охранителна зона (СОЗ) към питейните водоизточници в Белащица. Ще има ли цялостна възбрана на кариерите в обсега на Санитарно-охранителни зони и възбрана за жилищно застрояване?

- В момента сме в развой на подготовка на заповедта за установяване на Санитарно-охранителни зони. Заповедта ще бъде оповестена за интервал от 1 месец публично разискване и в случай че няма възражения, ще влезе в действие. Забраните в Санитарно-охранителни зони са ясно регламентирани в Наредба №3 от 2000 година за изискванията и реда за изследване, планиране, одобряване и употреба на санитарно-охранителните зони към водоизточниците и оборудванията за питейно-битово водоснабдяване и към водоизточниците на минерални води, употребявани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенични потребности.

- Скоро станахме очевидци на измиране на риба в язовир „ Студен бунар “, преди този момент в река Марица и река Чепеларска. Всеки път казвате, че се взимат проби, само че от това нищо не произтича и рибата продължава да измира. Осъществява ли се ефикасен надзор на тези водоизточници?

- Ежегодно се вършат оценки на екологичното и химичното положение на водните тела според Рамковата инструкция за водите. Тези оценки са въз основа на провеждан мониторинг през годината и се разгласяват на страницата на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “. Проверките, които са свързани с измиране на риба, са сложни и се правят от няколко способени институции. Дирекцията се отзовава  на всеки подаден сигнал, като прави надзор по вменените <210>  компетенции според нормативната уредба.

- На дневен ред е и казусът с водата в Брестовица. Запознати настояват, че замърсяването идва от ВЕЦ-а, чието позволение е издадено от Басейнова дирекция. Имате ли визия по този проблем?

- Не мога да взема отношение по изказванията на други лица. За страдание, нямаме данни за стойностите на  мангана в кладенците за водоснабдяване на село Брестовица преди построяването и стартирането в употреба на Малка водно електрическа централа при Кадиево. Проблемът е установен през 2020 година, когато ВиК стартира да мери индикатор манган. През 2018 и 2019 година няма данни по този индикатор в подземната вода в кладенците на ПС „ Кадиево-Брестовица “ в мониторинга, осъществен и възложен от ВиК-Пловдив. Поради това не могат да се създадат финални изводи. Предприел съм дейности по определяне при създаване на ВЕЦ-а спазени ли са всички параметри по издаденото позволение за прилагане на воден обект, в това число и дали заливането от задбаражното пространство дава отговор на утвърждения Подробен устройствен план.

- Актуални са и кражбите на баластра и дървесина от река Марица. Има ли метод те да спрат?

- Наследих 9 броя разрешителни за разчистване на речни сектори, стартирах преразглеждането им за отбрана на водните екосистеми и сходството им с екологичното законодателство. Експертите на Басейнова дирекция реализират и ще продължат да реализират надзор върху нерегламентираното изземване на наносни отсрочения и дървен материал от реките. Смятам да засиля превантивния надзор, който реализира дирекцията, само че ще съсредоточа напъните си и върху последващия надзор.

- Ще издаде ли Басейнова дирекция позволение за водовземане от язовир „ Яденица “, след като  има възражения за това от страна на екоорганизации?

- Изграждането на язовир „ Яденица “ не е стартирало. В момента тече процедура по  издаване на позволение за водовземане и прилагане на воден обект. Във връзка с постъпилото несъгласие, според Закона за водите, ще назнача комисия за разглеждането му, като въз основа на резултата и предложенията от тази комисия ще се произнеса в открития период с административен акт.

- Има закъснение в проектите за ръководство на речните басейни и за риска от наводнения. Последното водно злополучие в Карлово още веднъж сложи този проблем. Ще работите ли за по-бързото приемане на тези значими документи?

- Плановете се изготвят от МБВР и с цел да се одобряват, първо би трябвало да се завършват от обособените екипи, които работят по тях. Басейнова дирекция взе участие интензивно посредством предоставяне на мнения по квалифицираните елементи от проектите. Планът за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) е в по-напреднала фаза и до края на месеца следва издание на финалния вид на картите на регионите под опасност. В момента се създава план на стратегия от ограничения за ПУРН. Повече от 15 години управлявам и съгласувам подготовката на проектите за ръководство, по тази причина ще положа съществени старания в тази тенденция.

Визитка

Васил Узунов е роден през 1979 година в Асеновград. Завършил е междинното си обучение в Пловдив, в Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “ с професионална подготовка " Оператор-програмист " и проучване на британски език. Завършва бакалавърска степен със компетентност „ Екология и запазване на околната среда ” в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”, след което получава магистърска степен в Аграрния университет-Пловдив, със компетентност „ Екология на селищни системи “. От 2006 година работи в Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, като е заемал експертни и управителни длъжности. През последните 15 години интензивно взе участие в създаването и актуализирането на проектите за ръководство на речните басейни. В края на август 2022 година е назначен за шеф на Басейнова дирекция-Пловдив със заповед на министъра на околната среда и водите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР